Parkmore Distillery (28 Oct 2001)
Glendullan蒸留所からKeith-Dufftown Railwayを挟んだ向かい側に残るParkmore蒸留所。ウィスキーブームの真っ只中の1894年に創業された蒸留所はそのブームが過ぎ去った1931年に閉鎖されるという時代に翻弄された歴史を持つ。
閉鎖後は広い敷地に建てられたウェアハウスだけが使用された。今でもウィスキーを造っていてもおかしくない蒸留所は後に”1890年代のウィスキーブームの中で、外見的には最も完全に生き残った失われた蒸留所”という称号を与えられ、人々の記憶に残った。現在も観光案内用のフリーペーパーの地図には名前とその位置が書かれている。
There is a ruins of old distillery, called Parkmore Distillery in Dufftown. It lies on the opposite side of Keith-Dufftown Railway from Glendullan Distillery. It was build in 1894, in the middle of the Whisky Boom in 1890s. And closed in 1931, after the finish of the boom. It has a history of making a fool by the boom.
After the closing, warehouses had been used by other disttillers until 1980s because of massive capacity of warehouse.
Most buildings are still remained and it looks like operational. Parkmore Distillery is described as “The most perfect survivor of the Whisky Boom in 1890s in distilleries”.
Hello! My friend! (29 Oct 2001)
Dufftown北側の蒸留所を訪れた帰り、道端にある小さな牧場でHighland Cattleの親子に出会った。Highland Cattleはスコットランドの風景に無くてはならないもの。是非ともフィルムに収めたいと思っていたので絶好のチャンス。でも生き物を撮るのはとても難しい。石垣島でいやというほど失敗した経験を生かしてマンタを撮る時のように慎重に子牛に近づく。
ところが驚いたことに向こうから近づいてきてくれた。親は知らん顔で牧草を食べている。意外なほど簡単に撮ることが出来た。
スコットランドは人だけでなく、Highland Cattleもフレンドリーだ。
I met a family of Highland Cattle in the small farm beside the road after I went around some distilleries in north of Dufftown. Highland Cattle is unique to Scotland.
I wanted to take photographs of Highland Cattle, so I got a good chance! But taking photographs of a living thing is really difficult. I approached the child cattle carefully, taking advantage of experience of taking photographs of Mantaray.
However, he approached me contrary to anticipation, and his parents were eating grass with nonchalance. So I took it easily.
Not only people but also Highland Cattle is friendly in Scotland.